Leeskring Hoevelaken

In zeven bijeenkomsten bespreken we boeken uit de Nederlandstalige literatuur uit Vlaanderen Zuid-Afrika, voormalig Nederlands-Indie, Suriname, de voormalige Nederlandse Antillen en een enkele keer vertaalde wereldliteratuur.

In dit nieuwe cursusjaar zullen teksten behandeld worden waarin natuur (in de ruimste zin van het woord) een belangrijk, zo niet het belangrijkste motief is. Iedere schrijver/lezer heeft een eigen verhouding tot de natuur, voor de een is het de Goddelijk bezielde schepping, voor de ander de puur materiele levende werkelijkheid om ons heen – en vele varianten ertussen. De natuur wordt onderzocht, beschreven en ervaren. De natuur roept menselijke gevoelens en gedachten op,of die gevoelens en gedachten worden op de natuur geprojecteerd.

Gedichten van Leo Vroman en anderen waarin de natuur een belangrijk thema is, vormen het onderwerp van de eerste bijeenkomst.

In de roman van Lize Spit, Het Smelt (2016), keert een vrouw terug naar haar geboortedorp op het Vlaamse platteland, waar ze opgroeide met twee jongens als speelkameraadjes. De verhoudingen veranderden in de puberteit en ze blijken na vele jaren opnieuw totaal veranderd te zijn.

Het Vlaamse landschap is ook de achtergrond van het boek van Kris van Steenbergen, Woesten (2018). De roman begint met de geboorte van een tweeling in een kleine dorpsgemeenschap rond 1900 en volgt de ervaringen en belevenissen van de tweeling en de dorpsgenoten tot in de jaren van de Eerste Wereldoorlog.

De acht bergen (2018) van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti, speelt zich af in de Italiaanse Alpen en gaat onder meer over de ongenaakbaarheid van de natuur. Het is ook een verhaal over de band tussen vader en zoon en een bijzondere vriendschap tussen twee mannen.

De hoofdpersoon van de roman Smeltend ijs (2011) van de Bulgaars-Duits auteur Ilja Trojanov is de hoofdpersoon, een onderzoeker van de gletsjers in de Alpen. Na een hartaanval kiest hij voor een breuk met zijn verleden. Hij wordt gids op een cruiseschip naar de Zuidpool en daar realiseert hij zich wat mensen doen met het laatste restje ongerepte natuur in de wereld. Naast de gedichten en deze heel verschillende romans uit de Nederlandse en buitenlandse literatuur kiezen we in de loop van het jaar nog twee boeken vanuit de invalshoek van het thema of vanuit een ander perspectief.

Docent: Margreet van Wijk-Sluyterman
Kosten: € 105,00
Data: Donderdagavond 20 september, 11 oktober, 22 november 2018 en 17 januari, 21 februari, 21 maart, 11 april 2019
Tijd: 20:00-22:00 uur
Info:
Cursusnummer: B02
inschrijven